Πράσινο τσάι. Είναι πράγματι άξιο της φήμης του;

green_tea_main
Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα γνωστότερα φυτά για τις φαρμακευτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Παρ'όλο που αυτές οι ιδιότητες του τσαγιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε μόλις τον 17ο αιώνα και οι θεραπευτικές του δυνατότητες μελετήθηκαν μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Τι δείχνουν όμως αυτές οι έρευνες όσον αφορά τις  λεγόμενες θαυματουργές του ιδιότητες; Ειναι  πράγματι
μετρήσιμες ή απλά υπερβολές και μύθοι;
Όπως θα διαβάσετε παρακάτω θα έλεγα ότι το πράσινο τσάι απέδειξε τελικά την αξία του σε πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες. Συγκεκριμένα οι έρευνες αναφέρουν τις ευεργετικές επι­δράσεις του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στον έλεχγο της χοληστερόλης, ενώ σημαντική φαίνεται και η συμβολή του στην καλή υγεία του συκωτιού. 

Επίσης μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical journal αναφέρει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με χα­μηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και άλλων βλαβερών λιπιδίων του αίματος, γνωστά ως τριγλυκερίδια. Ταυτόχρονα αυξάνονται τα επί­πεδα "καλής" χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά.
Άλλες πρόσφατες έρευνες βεβαίωσαν επίσης ότι το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού έχει θερμογενετικές ιδιότητες και προάγει τις καύσεις του λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των ευεγερτικών ιδιοτήτων της καφεΐνης και των πολυφαινολών που περιέχει. Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer αναφέρει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώ­νει κατά 50% τον κίνδυνο για εμφάνιση γαστρίτιδας, που θεωρείται ότι προηγείται πολλών περιστατικών καρκίνου του στομάχου.
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 30 επιστημονικές έρευνες που διερευνούν την επίδραση της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού στον κίνδυνο για καρκίνο. Βάσει των περισσοτέρων από αυτές αποδεικνύεται ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στην προστασία απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως αυτές που επηρεάζουν το παχύ έντερο, το στομάχι, τον οισοφάγο, την χοληδόχο κύστη και το πά­γκρεας.
Φαίνεται λοιπόν πως το πράσινο τσάι επάξια κέρδισε   την εμπιστοσύνη μας και  πράγματι αξίζει  να το  προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή ως  πολύτιμο σύμμαχο της υγείας μας .
Ετικέτες Technorati: ,,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν απαντώ πλέον σχόλια εδώ. Επισκεφτείτε με στο νέο μου blog www.SpaStoSpiti.gr

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.