Τα γλυκαντικά μας παχαίνουν!

Μήπως χρησιμοποιείτε τεχνικές γλυκαντικές ουσίες για τα ροφήματα σας και συσκευασμένα τρόφιμα που τις περιέχουν; Τότε διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πως μάλλον κάνετε περισσότερο ζημιά στην γραμμή σας απ΄ότι αν καταναλώνατε λίγο ζαχαρίτσα με μέτρο. Βλέπετε, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ναι μεν δεν περιέχουν υδατάνθρακες, και θερμίδες, η αλόγιστη χρήση τους όμως ενέχει διάφορους κινδύνους για την υγεία μας. Προσωπικά αποφεύγω πολύ και την ζάχαρη αλλά και όλα τα τεχνητά γλυκαντικά. Έχω μάθει πια να πίνω τον καφέ μου με ελάχιστη ζάχαρη και την εναλλάσσω πότε πότε με stevia που είναι μια τελείως 100% φυσική γλυκαντική ουσία που παράγεται από φυτό. Πάντως κάτι γιαουρτάκια με τεχνητά γλυκαντικά και ποτά διαίτης τα έχω καταργήσει εδώ και καιρό.
Στο παρακάτω βίντεο ο Δρ Steven Νταούκι μας προειδοποιεί και μας εξηγεί για το πώς η υπερβολική χρήση γλυκαντικών ουσιών μπορεί να ευθύνεται ακόμα και για αύξηση βάρους.
Τονίζει πως το κλειδί είναι η μετριοπάθεια. Αναφέρει συγκεκριμένα «Σε περίπτωση πχ που υποφέρετε από προβλήματα που σχετίζονται με την ινσουλίνη, είστε πχ διαβητικοί η υπογλυκαιμικοί η χρήση τεχνητής γλυκαντικής ουσίας με φειδώ και περιστασιακά είναι πολύ καλύτερη λύση από την χρήση ζάχαρης. Αν όμως έχετε κανονικό βάρος και κανονικό μεταβολισμό και η παραγωγή ινσουλίνης είναι φυσιολογική, η χρήση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών είναι πραγματικά ανόητη, διότι δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείτε μικρές ποσότητες ζάχαρης. Το βασικό είναι η χρήση με μέτρο
Μας εξηγεί επίσης πώς αν και μη θρεπτικά και χωρίς θερμίδες τα γλυκαντικά μπορεί να μας κάνουν να βάλουμε κιλά.
«Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη και γενικά όταν καταναλώνουμε κάθε τι γλυκό, η αίσθηση αυτή του γλυκού στην γλώσσα στέλνει ένα μήνυμα στο μυαλό μας. Και το μήνυμα αυτό λέει τον εγκέφαλο να πει το πάγκρεας να αρχίσει την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλίνη. Η κύρια λειτουργία της ινσουλίνης είναι να απομακρύνει την περίσσεια του σακχάρου στο αίμα και να την αποθηκεύσει ως σωματικό λίπος. Έτσι, όταν η γλυκιά αίσθηση κατακλύζει τη γλώσσα, ο εγκέφαλος αρχίζει σιγά-σιγά να προετοιμάζει το σώμα για την πρόσληψη ζάχαρης. Τώρα, όταν καταναλωθούν ένα από αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία είναι εξαιρετικά γλυκά, ο οργανισμός δεν έχει ιδέα ότι η γλυκιά αίσθηση είναι ψευδή και σημαίνει λάθος συναγερμό. Και αν χρησιμοποιήσετε αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά υπερβολικά, θα αναγκάζει το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Τώρα, μόλις συμβεί αυτό, η επιπλέον ινσουλίνη ξεκινάει τη δουλειά της για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Έτσι, όταν καταναλώνετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες με οποιαδήποτε άλλα άμυλα ή σάκχαρα, θα έχετε μια αυξημένη μετατροπή αυτών των άλλων αμύλων και τα σακχάρων σε λίπος. Επειδή αυτός ο ψευδής συναγερμός δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σώμα.
Έτσι, όταν εισέρχεται στο σώμα γλυκό από οποιαδήποτε πηγή, έχουμε μια αύξηση της ινσουλίνης έχουμε μειώσει το σάκχαρο του αίματος, γεγονός που αυξάνει την όρεξη για πραγματική άμυλο, και γλυκά τρόφιμα. Έτσι λοιπόν έχουμε και δεύτερο πρόβλημα με την απώλεια βάρους όταν χρησιμοποιούμε τεχνητά γλυκαντικά. Όχι μόνο τα γλυκαντικά ενθαρρύνουν την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία βοηθά στην αποθήκευση σωματικού λίπους, αλλά αυξάνουν και την όρεξη για πραγματικά αμυλώδη και γλυκά τρόφιμα επειδή έχει μειωθεί το σάκχαρο στο αίμα. Όταν βέβαια θα φάμε υδατάνθρακες και πραγματικό γλυκό, τότε, βεβαίως, θα αρχίσει και πάλι ο κύκλος της ινσουλίνης και περισσότερη μετατροπή του σακχάρου στο αίμα σε τριγλυκερίδια, που αποθηκεύονται με μορφή σωματικού λίπους.»
Μας συμβουλεύει τέλος πως αν είναι να χρησιμοποιήσουμε τροφή ή ποτό με τεχνητά γλυκαντικά, πχ κόκα διαίτης η καλύτερη στιγμή είναι μαζί με κάποιο πρωτεϊνικό γεύμα. Θα έχει λιγότερο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματός από ό, τι αν την πιείτε με άδειο στομάχι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν απαντώ πλέον σχόλια εδώ. Επισκεφτείτε με στο νέο μου blog www.SpaStoSpiti.gr

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.