Μέλι η Ζάχαρη;

Ζάχαρη ή μέλι;  Υπάρχει γενικώς μια σύγχυση σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στις δύο αυτές γλυκαντικές ουσίες. Ακόμα και μεταξύ των διατροφολόγων υπάρχει διχασμός για το πόσο το μέλι είναι πιο ωφέλιμο από την ζάχαρη και εάν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα δύο. Πολλοί άνθρωποι επίσης πιστεύουν πως έχουν τις ίδιες θερμίδες και συνεπώς την ίδια επίδραση στην σιλουέτα μας! Το μέλι όμως έχει αρκετά πιο πολλές, για την ακρίβεια ένα κουταλάκι μέλι έχει 64 θερμίδες ενώ αντίστοιχα η ζάχαρη μόλις 46. Παρ΄όλα αυτά το μέλι είναι καλύτερη και πιο έξυπνη επιλογή από τη ζάχαρη. Ας δούμε γιατί..
Πρώτον, όσον αφορά τις θερμίδες, η γλυκαντική δύναμη του μελιού είναι αρκετά μεγαλύτερη και άρα χρειαζόμαστε μικρότερη ποσότητα για να πετύχουμε την ίδια γλυκύτητα. Έτσι ερχόμαστε ουσιαστικά από θερμιδική άποψη τουλάχιστον στα ίδια.
Δεύτερον, κατά τη διαδικασία παρασκευής της ζάχαρης καταστρέφονται, τα οργανικά οξέα, τα ένζυμα και οι βιταμίνες του ζαχαροκάλαμου και έτσι η ζάχαρη αντλεί από το σώμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τον μεταβολισμό της. Το μέλι, από την άλλη παραμένει μια φυσική γλυκαντική ουσία, με ευεργετικές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Περιέχει επίσης όλα όσα  χρειάζεται για τον σωστό μεταβολισμό της,  ένζυμα, δεκαοκτώ ελεύθερα αμινοξέα, βιταμίνες (αν και σε μικρή ποσότητα ομολογουμένως), και μέταλλα.
Τρίτον, το μέλι έχει  χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από την ζάχαρη. Όσο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχει μια τροφή τόσο καλύτερα αφομοιώνεται, προκαλώντας μια πιο ήπια έκκριση της ινσουλίνης και προστατεύοντας από απότομες "μεταπτώσεις" του σακχάρου στο αίμα.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως ενώ η ζάχαρη είναι ένα προϊόν επεξεργασμένο και βλαβερό για την υγεία μας το μέλι ένα φυσικό ακατέργαστο προϊόν με όλα τα διατροφικά του στοιχεία ανέπαφα. Θα πρέπει βέβαια να έχουμε υπ ‘ όψιν το γεγονός ότι και το μέλι έχει αρκετές θερμίδες και θα πρέπει να το χρηιμοποιούμε με μέτρο και μέσα στα όριο της ημερήσιας θερμιδικής μας πρόσληψης υδατανθράκων

Μερικές χρήσιμες ιδιότητες του μελιού

1. Καρδιά-Κυκλοφορικό: Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των ζαχάρων του και τις ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.
2. Μεταβολισμός: το μέλι βοηθάει σε περιπτώσεις παχυσαρκίας που οφείλονται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.
3.Στομαχικές και εντερικές παθήσεις: το μέλι όντας αλκαλική τροφή  μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Βοηθάει σε περιπτώσεις ελκών του στομάχου και δώδεκαδακτύλου. Επίσης θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά.
4. Συκώτι: η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει το γλυκογόνου στο συκώτι. Στο συκώτι συντίθενται χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες όπως οι τοξίνες. Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις. Είναι άριστο επίσης για την αποκατάσταση του μυικού γλυκογόνου μετά από έντονη άσκηση.
5. Στο μεθύσι: Λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμά που περιέχει το μέλι αποκαθιστά την νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.
Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε στο πρωινό μας, στα ροφήματα καθώς και σε γλυκίσματα αντί της ζάχαρης.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8:35 μ.μ.

    εαν ελλατωσεις την ζαχαρη μπορει να αλλαξει ο μεταβολισμος? θεοδωρα π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεοδώρα μου θα σου απαντήσω λίγο πιο αναλυτικά. Εάν μειώσεις τις θερμίδες που παίρνεις ημερησίως από ζάχαρη και άλλους απλούς υδατάνθρακες με πιο σύνθετους υδατάνθρακες όπως τρόφιμα ολικής άλεσης και ακόμα καλύτερα ινώδη πράσινα λαχανικά και ταυτόχρονα αυξήσεις την πρωτείνη στην διατροφή σου τότε σίγουρα θα αυξήσεις το μεταβολισμό σου. Ο οργανισμός σου θα αναγκαστεί να δουλέψει για να μεταβολίσει τις τροφές και ταυτόχρονα θα εφοδιάζετε με όλα τα απαραίτητα συστατικά όπως βιταμίνες αμινοξέα ιχνοστοιχεία, κτλπ για να δουλεύει με τον σωστό ρυθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν απαντώ πλέον σχόλια εδώ. Επισκεφτείτε με στο νέο μου blog www.SpaStoSpiti.gr

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.