Βιολογική αξία πρωτεϊνών

Τι είναι η βιολογική αξία των πρωτεϊνών; Τι βιολογική αξία έχουν οι διάφορες τροφές;

Βιολογική αξία [ΒV] πρωτεΐνης καλείται ένα ποσοστό που μας δείχνει την αναμενόμενη ποσότητα αφομοίωσης του πρωτεϊνικού αζώτου που περιέχει αυτή η τροφή, δηλαδή το κατά πόσον η πρωτεΐνη που περιέχει η συγκεκριμένη τροφή είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί κάτω από ευνοϊκές συνθήκες. Παλαιοτέρα, η κλίμακα υπολογισμού της βιολογικής αξίας των τροφών εκφραζόταν με ένα ποσοστό από το 0% έως και το 100%.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω του ότι έχουν καταγραφεί συνδυασμοί σε πρωτεϊνούχες σκόνες που έχουν βιολογική αξία άνω του 100, καθιερώθηκε να χρησιμοποιείται μόνο το νούμερο χωρίς την ένδειξη του ποσοστού, σε μία κλίμακα με άριστα το 200. Οι τιμές αυτές είναι
ενδεικτικές κι όχι απόλυτες, αποτελούν "μέσους όρους", και είναι αμφισβητήσιμες από ερευνητές που χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους μέτρησης της βιολογικής αξίας τροφών. Σε ότι αφορά τις τροφές και τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών που περιέχουν:

Πρωτεΐνες δημητριακών (ΒV μέχρι 70). Έχουν χαμηλή βιολογική αξία κι ελλείψεις σε αμινοξέα που τις εμποδίζει να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρωτεΐνες οσπρίων και σόγιας (ΒV μέχρι 74). Αρκετά καλή εναλλακτική λύση για χορτοφάγους. Έχει όμως μέτρια βιολογική αξία, σοβαρές ανισορροπίες κι ελλείψεις σε αμινοξέα και μpορεί να προκληθεί δυσπεψία.

Πρωτεΐνες γαλακτοκομικών/καζεΐνη (ΒV άνω του 77). Περιέχουν τα περισσότερα βασικά και μη βασικά αμινοξέα. Επειδή όμως τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν αρκετή λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος) μπορεί να γίνουν αρκετά δύσπεπτα και να προκαλέσουν φούσκωμα, αέρια, ανακάτεμα του στομαχιού, διάρροια, κατακράτηση νερού, κ.ά.

Πρωτεΐνες κρέατος και ψαριού (ΒV άνω του 80). Είναι πρωτεΐνες πλήρεις σε αμινοξέα και με βιολογική αξία πάνω από 80. Τα πουλερικά πρέπει να προτιμούνται έναντι των κόκκινων κρεάτων και τα ψάρια έναντι όλων των άλλων ζωικών τροφών.

Πρωτεΐνες ασπραδιών αβγών/αλμπουμίνη (ΒV άνω του 88). Το ασπράδι του αβγού περιέχει μία από τις καλύτερες μορφές πρωτεΐνης με υψηλή βιολογική αξία κι όλα τα απαιτούμενα αμινοξέα.

Πρωτεΐνες ορού γάλακτος (ΒV άνω του 104). Η λακταλμπουμίνη προέρχεται από το υγρό που στραγγίζει από το τυρί κατά την παρασκευή του (τυρόγαλο). Θεωρείται η καλύτερη μορφή πρωτεΐνης, αλλά το κύριο πρόβλημα της είναι η πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Σήμερα όμως στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα, με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, με σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λακτόζη.Πηγή: Διατροφογνωσία του Σταύρου Δεδούκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν απαντώ πλέον σχόλια εδώ. Επισκεφτείτε με στο νέο μου blog www.SpaStoSpiti.gr

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.