Ξύδι για τον .....Διαβήτη;

 Ο διαβήτης είναι μία από τις πιο συχνές και επικίνδυνες ασθένειες της σημερινής εποχής. Συνήθως χτυπά τις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών όλο και νεαρότερα άτομα βρίσκονται αντιμέτωπα με αυτήν την πάθηση.

Ένας από του κυρίως στόχους της θεραπείας του διαβήτη είναι η ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η σταθεροποίησή τους σε υγιή επίπεδο όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο και εάν σας φαίνεται περίεργο το ταπεινό ξίδι φαίνεται ότι μπορεί να παίξει εδώ έναν σημαντικό ρόλο.

Το ξύδι φαίνεται πως μπορεί να είναι σε θέση να αδρανοποίηση μερικά από τα πεπτικά ένζυμα που διασπούν τους υδατάνθρακες από τις τροφές σε ζάχαρη, επιβραδύνοντας
έτσι την απορρόφηση της μετά από ένα γεύμα στην κυκλοφορία του αίματος. Η επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης δίνει στον ανθεκτικό στην ινσουλίνη οργανισμό, περισσότερο χρόνο να την απορροφήσει και έτσι βοηθά στην μη απότομη αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. 

Μια μελέτη μάλιστα του 2004 που αναφέρεται σε δημοσίευση του American Diabetes Association δείχνει ότι το ξίδι μπορεί να βοηθήσει πράγματι τους διαβητικούς. Συγκεκριμένα στη μελέτη, 21 άτομα είτε με διαβήτη τύπου 2, ή με ινσουλίνοαντίσταση και οκτώ άτομα ομάδας ελέγχου τους δόθηκε στον καθένα ένα διάλυμα με πέντε κουταλάκια του γλυκού ξύδι, πέντε κουταλάκια του γλυκού νερού, και ένα κουταλάκι του γλυκού ζαχαρίνη δύο λεπτά πριν από την κατανάλωση ενός γεύματος υψηλού –σε υδατάνθρακες. Το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ινσουλίνης των συμμετεχόντων μετρήθηκαν πριν από το γεύμα και 30 λεπτά και 60 λεπτά μετά το γεύμα. 

Το ξύδι αύξησε συνολικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη 34% των συμμετεχόντων της μελέτης που ήταν ανθεκτικά στην ινσουλίνη και 19% σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τους έγινε πράγματι πιο δεκτικό στην ινσουλίνη, και επέτρεψε στην ορμόνη να κάνει τη δουλειά της και να διοχετεύσει τη ζάχαρη από το αίμα στα κύτταρα. Παραδόξως, το ίδιο συνέβη και στην άτομα της ομάδα ελέγχου που αν και δεν είχαν διαβήτη ούτε αντίσταση στην ινσουλίνη, επίσης παρουσίασαν μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα.

Αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το ξύδι να αντικαταστήσει μια υγιεινή διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την αγωγή του γιατρού μας σίγουρα όμως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ιδιότητα του αυτή και να το τιμήσουμε καθημερινά στο τραπέζι μας και δη ως dressing στην σαλάτα μας με λίγο υγιεινό ελαιόλαδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν απαντώ πλέον σχόλια εδώ. Επισκεφτείτε με στο νέο μου blog www.SpaStoSpiti.gr

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.