Ημικρανίες; Ίσως να ευθύνεται το επιπλέον βάρος!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε και παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας της 61ης ετήσιας συνεδρίασης στο Seattle, πέρυσι τον Απρίλιο  τα άτομα που είναι υπέρβαρα στην ηλικία μεταξύ 20 και 55 ετών μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν ημικρανίες και πονοκεφάλους.
Για την μελέτη, η κοιλιακή παχυσαρκία μετρήθηκε
σύμφωνα με την περίμετρο της μέσης και το συνολικό μέγεθος γύρω από τη μέση. Μετρήθηκε επίσης η παχυσαρκία σε σύνολο στο σώμα. Ο υπολογισμός αυτός έγινε με το δείκτη μάζας σώματος, μια μέτρηση που σχετίζεται με το βάρος και το ύψος. Οι ερευνητές εξέτασαν 22.211 ανθρώπους που κλήθηκαν να δηλώσουν αν πάσχουν είτε από ημικρανίες είτε από σοβαρές κεφαλαλγίες.

Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι η ηλικία, το φύλο και ο τρόπος που κατανέμεται το σωματικό λίπος, επηρεάζει τον κίνδυνο της ημικρανίας. Εκείνοι που ήταν 20 ως 55 ετών και είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κρούσματα ημικρανίας, κατά μέσο όρο, από τους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας που είχαν μικρότερη περίμετρο μέσης. Περίπου 37% των γυναικών στις ηλικίες μεταξύ 20 και 55 που είχαν περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά, ανάφεραν ότι έπασχαν από ημικρανίες,
σε σύγκριση με το 29% των γυναικών χωρίς υπερβολικό λίπος στην κοιλιά.

Στους άνδρες 20 έως 55 ετών, το 20% των ατόμων με κοιλιακή παχυσαρκία ανάφεραν ημικρανίες σε σύγκριση με το 16% εκείνων χωρίς κοιλιακή παχυσαρκία. Ωστόσο, σε γυναίκες 20 έως 55 ετών με περισσότερο λίπος στην κοιλιά, οι πιθανότητες των ημικρανιών ανέβηκαν κατά 1,3 φορές μετά την πρόσθεση των παραγόντων για καρδιακές νόσους και της συνολικής παχυσαρκίας σώματος.

Μετά την ηλικία των 55 ετών, η συνολική παχυσαρκία του σώματος δεν είχε συνδεθεί με ημικρανίες σε άνδρες ή γυναίκες. Στην πραγματικότητα, σε γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης οι πιθανότητες της ημικρανίας μειώθηκαν.

«Τα αποτελέσματα αυτά, που είναι ακόμα στα αρχικά στάδια, δείχνουν ότι η απώλεια βάρους στην περιοχή του στομάχου μπορεί να είναι επωφελής για τους νεότερους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ημικρανίες ή πονοκεφάλους, ειδικά για τις γυναίκες»,
 είπε ο συντάκτης της μελέτης B. Lee Peterlin, του Πανεπιστημίου Ιατρικής στην Φιλαδέλφεια, και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
«Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ιστούς στο σώμα τους που κατανέμονται με διαφορετικούς τρόπους. Μετά την εφηβεία οι γυναίκες δείχνουν να έχουν περισσότερες καταθέσεις λίπους στο ισχίο και την περιοχή των μηρών, ενώ οι άνδρες έχουν κατά κύριο λόγο περισσότερο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες δείχνουν να έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς. Για ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, το υπερβολικό λίπος γύρω από την περιφέρεια της μέσης φαίνεται να είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου παρά η συνολική παχυσαρκία του σώματος »,
δήλωσε ο Peterlin.

Πηγή  πληροφορών: Science Daily

2 σχόλια:

  1. για πολλα πραγματα ευθυνεται το βαρος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι Pansofix! Ακόμα και για πράγματα που δεν θα τα περιμέναμε με την πρώτη "ματιά"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν απαντώ πλέον σχόλια εδώ. Επισκεφτείτε με στο νέο μου blog www.SpaStoSpiti.gr

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.